YURI HONING - HEAVEN ON MY MIND

Artiest info
Website
facebook
Label : Challenge Rec.
Distr. : New Art Int.

“Heaven on my mind” is het vijfde album van het Yuri Honing Acoustic Quartet dat alweer tien jaar bestaat. De bezetting bestaat uit Yuri Honing op tenorsaxofoon, Wolfert Brederode op piano, harmonium en vibrafoon, Gulli Gudmundsson op contrabas en Joost Lijbaart op drums. Na thematische albums als True (2012), Goldbrun (2017) en Bluebeard ( 2020) met diverse thema’s als uitgangspunt, zoals klassieke verhalen over King Arthur en de kunst in Europa, de klassieke bronnen zijn nooit ver weg in de muziek van Honing en ook hier vinden we titels als Avalon en Avalon Reprise , een verwijzing naar de mythe van King Arthur.

In mijn oren allemaal niet zo relevant, het gaat per slot van rekening om de muziek en niet de titels die worden gebruikt. En die muziek heeft zijn eigen statuur die blijkbaar niet eenieder bevalt zoals ik links en rechts kon lezen, wel mij bevalt het in ieder geval zeker, ik ben wel enorm gecharmeerd van het geluid van Yuri’s saxofoonspel, ik las al over gelijkenissen met John Coltrane, Charles Lloyd en Pharoah Sanders in diverse recensies, maar ik kan daar niet echt mee instemmen, nee ik denk dat het wellicht inspiratiebronnen zijn geweest voor de muziek op dit album, als er dan toch een gelijkgestemd geluid moet worden gevonden dan hoor ik een herinnering aan het typerende geluid van Jan Garbarek met zijn bijna bezwerende esthetische sound. Maar gestopt met onbewezen vergelijkingen die vaak een makkelijke uitweg zijn voor recensenten, iedere muzikant heeft zijn eigen geluid en zijn gedragen geluid dat in al zijn voorgaande albums werkte als een betovering voor de luisteraar, heeft hier ook zijn rol, maar op een andere minder bezwerende manier, de afwisseling van de spanningsboog en de tempi is hier meer gelijkmatig, waardoor de aandacht makkelijk kan afdwalen, maar dat stadium raakte ik voorbij door vele malen luisteren.

Dit is natuurlijk een fantastische groep muzikanten, maar ik had eigenlijk gehoopt op een album met zijn groep met harpist Remy van Kesteren, een nieuwe start met een nieuw geluid. Mede daardoor was mijn enthousiasme over “Heaven on my mind” enigszins getemperd, het klonk in eerste instantie weer fabuleus en klankvol, maar in mijn oren ontbrak het aan afwisseling en hoogtepunten die er altijd waren in de vorige albums, maar zoals zo vaak rendeert veelvuldig luisteren tot een ander oordeel, het klinkt smaakvol en superieur en brengt de luisteraar in een flow of later we een minder modieuze uitdrukking gebruiken een gemoedsstemming die als een fluwelen laken de luisteraar omarmt. Daarom sluit het prima aan bij de eerdere juweeltjes die Yuri met zijn superieure groep het licht liet zien. De thema’s hier zijn spiritueel en ook rechtstreeks afgeleid uit de natuur zoals blijkt uit de wederom fantastische hoes met Yuri schuilgaand achter een bloementak (?) en uit titels als “Temple of trees” of “Festina lente”. Alweer een absolute aanrader van deze supergroep die elkaar aanvoelt als een school vissen of een zwerm vogels. Er wordt direct op elkaar gereageerd met de saxofoon van Yuri als roerganger.

Jan van Leersum.